Apps ontwikkelen als studentenjob

Summer of Code 2019 is een hackaton van vier weken, die plaatsheeft in de maand juli. Het event biedt studenten die in België verblijven de kans om onder vakkundige begeleiding opensourceprojecten te ontwikkelen, die nadien in de praktijk kunnen gebruikt worden. Meer dan 75 ontwikkelaars, ontwerpers en communicatiestudenten gingen de uitdaging aan. Ook de ontwikkeling van een nieuwe TMaaS-app staat op het programma, als een van de in totaal 21 opdrachten. We gingen een kijkje nemen tijdens het kick-off event op 2 juli, waar we onder andere kennis maakten met de studenten die een app zullen ontwikkelen voor TMaaS.

Evelien Marlier, TMaaS-teamlid: “Met onze deelname willen we het opensourcekarakter van TMaaS nog eens extra in de verf zetten. We maken duidelijk dat iedereen zijn steentje kan bijdragen aan het dashboard. Het project staat open voor anderen en we moedigen ontwikkelaars aan om met ons materiaal aan de slag te gaan. Die inbreng van derde partijen staat centraal in de filosofie van TMaaS, en Summer of Code sluit daar perfect bij aan.”

Lacune

De app die tijdens Summer of Code ontwikkeld wordt, is er een waarmee voetgangers en fietsers meldingen kunnen sturen aan Stad Gent over hun route en de problemen die ze onderweg ondervinden. “Het wordt een extra informatiebron in het TMaaS-gegeven, naast de input die via andere kanalen – bijvoorbeeld van onze partners – binnenkomt,” aldus Evelien Marlier. “Op die manier vormt de app een interessante aanvulling op het dashboard, want die input van fietsers en voetgangers bleef vooralsnog een lacune.”

Inspiratiebronnen

TMaaS liet zich voor deze app inspireren door de ‘meldingsapp sluikstort’ van afvalintercommunale Ivago. Daar kunnen burgers sluikstorten melden aan de Stad Gent. Een andere voorbeeld is de app Fix My Street Brussel. Dat is een platform dat ter beschikking staat van de burgers en de administratie van onze hoofdstad voor de melding van problemen in de openbare ruimte.

Meet the crew

Summer of Code selecteerde drie studenten voor de ontwikkeling van de nieuwe TMaaS-app. Het zijn stuk voor stuk jongeren die gebeten zijn door nieuwe technologieën. Bovendien hebben ze allemaal hun specifieke interesseveld, waardoor ze een uitermate complementair team vormen. Onder leiding van de professionele coaches Wouter en Miet zullen ze gedurende vier weken hun beste beentje voorzetten. We stellen ze even voor:

  • Jan Temmerman is een ontwikkelaar met een hart voor design. Hij studeert New Media Development en ziet zichzelf als een echte problem solver.
  • Martin Leroy studeert ‘informatique de gestion’ aan het HELHa in Bergen. Nieuwe technologieën en het technische aspect zijn zijn dada.
  • Elena Sánchez Nicolás heeft een master in Transmedia Journalism en New Media & Society in Europe. Communicatie en nieuwe media zijn dus haar specialiteit. Ze werkt als Project Developer bij AEJ Belgium.

 

Kom naar de Demo Day!

Op donderdag 25 juli is het Demo Day in de Herman Teirlinck Building op de Tour & Taxis-site in Brussel. Daar stellen alle studenten de vrucht van hun noeste arbeid voor aan het publiek.

Meer over Open Summer of Code

Bekijk de Flickr stream van Open Summer of Code

november 4, 2019

Presentatie TMaaS op jaarlijkse Polis conferentie / Blog

Dit jaar zullen we de belangrijkste bevindingen van het TMaaS project presenteren op de jaarlijkse Polis-conferentie in Brussel op 27 november. Vanuit de stad Gent deelt TMaaS-teamlid Sophie Gillaerts de innovaties in verkeersmanagement, samen met Stephanie Leonard (TomTom) in sessie 2B, “Het veranderende gezicht van verkeersmanagement”. De presentatie zal inzoomen op de rol van steden […]

Lees verder…

Read more