Ontwerp van een mobiliteitsdashboard: Deel 2: Reizen

Introductie

Bij het ontwerp van een mobiliteitsdashboard ligt de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en aantrekkelijkheid, maar je moet vooral ook een tool creëren die echt nuttig is voor de doelgroep van je product. In het kader van het TMaaS-project hebben we de behoeften en wensen van eindgebruikers bestudeerd, om inzicht te krijgen in de functies die in het mobiliteitsdashboard moeten worden opgenomen. Onze onderzoekers hebben hun bevindingen opgedeeld in vier verschillende thema’s. We zetten een aantal tips op een rijtje die essentieel zijn bij het ontwerp van een mobiliteitsdashboard. Vandaag deel twee uit onze vier-delige reeks: Reizen

Reizen

First and last mile oplossingen

Het dashboard moet intermodale ritten ondersteunen, door oplossingen voor vertrekpunt en eindbestemming (first and last mile) en alternatieve vervoersmodi te integreren. De gebruikers moeten hun voorkeuren voor de first and last mile-oplossingen kunnen invoeren en kunnen aangeven of ze in het bezit zijn van een rijbewijs of een reispas (openbaar vervoer, deeldienst …). Ze moeten ook in staat zijn om de maximale tijd/afstand in te stellen die ze willen reizen.


Screenshots van de Mobile-C app door Last Mile Solutions. Deze app stelt gebruikers in staat om naar oplaadpunten in hun omgeving te zoeken.

Alternative modes of transport

Bij het ondersteunen van intermodale reizen, moet je de gebruikers informeren over het bestaan en de mogelijkheden van alternatieve vervoerswijzen. Als mensen niet bekend zijn met bepaalde vervoersmodi of diensten, is het nuttig om hen te laten zien hoe ze werken, hoeveel ze kosten en hoe ze kunnen worden gebruikt.

Qixxit: Bij elke aangeboden reisoptie worden de kosten getoond  
Interessegebieden

Gebruikers zullen het op prijs stellen dat ze op de hoogte worden gehouden van de zones waarin ze frequent reizen. Zo zijn ze zich bewust van mogelijke problemen bij ongeplande reizen (ondersteun ongeplande reizen). Geef hen de mogelijkheid om interessezones in te voeren waarover zij informatie willen. Suggesties voor deze interessegebieden kunnen worden ingesteld voor een straal rond de woon- en werklocatie of een straal rond terugkerende routes.

Recreatieve verplaatsingen

Overweeg ook om informatie over recreatieve reizen op te nemen. Recreatieve reizen zijn reizen waarbij de reis zelf en niet de bestemming het belangrijkste is. Bij veel van deze reizen zal de bestemming hetzelfde zijn als het vertrekpunt. Recreatieve reizen omvatten vrijetijds- en sportactiviteiten. Om deze recreatieve reizen te ondersteunen, moet informatie worden verstrekt over storingen in gebieden waar frequent recreatief verkeer is en die geschikt kunnen zijn voor recreatief verkeer, zoals fietspaden en hardlooproutes.

Let users express their appreciation

Als je de reiservaring wilt verbeteren en het systeem efficiënter wilt maken, moet je tools toevoegen die gebruikers in staat stellen hun waardering te uiten. Help gebruikers bij het kiezen van vervoersmodi door de voordelen te benadrukken. Beklemtoon de voordelen op vlak van lichaamsbeweging die het gebruik van actieve vervoersmodi oplevert of de ontspannende eigenschappen van bepaalde opties. Houd rekening met de attitude ten opzichte van bepaalde vervoersmodi. Als gebruikers de bus of de fiets ontspannend vinden, benadruk dit dan. Als dat niet het geval is, doe dat dan niet.

Citymapper
Citymapper

Geef de gebruikers kwalitatieve, realtime en betrouwbare informatie. Maak duidelijk welke informatie er is opgenomen en waarom of waarom niet. Gebruikers moeten ook in staat zijn om negatieve ervaringen te communiceren. Die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid of het mobiliteitssysteem zelf. Voorbeelden hiervan zijn gevaarlijke situaties, defecte infrastructuur, wegdek in slechte staat of glas op fietspaden.

Optie om gebruikelijke voorkeuren uit te schakelen

Gebruikers moeten ook de mogelijkheid hebben om hun gebruikelijke voorkeuren opzij te schuiven in functie van hun reisomstandigheden, bijvoorbeeld wanneer zij met anderen reizen (sociaal reizen), of om meer belang te hechten aan bepaalde factoren (veiligheid bij het reizen met kinderen bijvoorbeeld).

november 4, 2019

Presentatie TMaaS op jaarlijkse Polis conferentie / Blog

Dit jaar zullen we de belangrijkste bevindingen van het TMaaS project presenteren op de jaarlijkse Polis-conferentie in Brussel op 27 november. Vanuit de stad Gent deelt TMaaS-teamlid Sophie Gillaerts de innovaties in verkeersmanagement, samen met Stephanie Leonard (TomTom) in sessie 2B, “Het veranderende gezicht van verkeersmanagement”. De presentatie zal inzoomen op de rol van steden […]

Lees verder…

Read more
juli 2, 2019

Apps ontwikkelen als studentenjob / Blog

Summer of Code 2019 is een hackaton van vier weken, die plaatsheeft in de maand juli. Het event biedt studenten die in België verblijven de kans om onder vakkundige begeleiding opensourceprojecten te ontwikkelen, die nadien in de praktijk kunnen gebruikt worden. Meer dan 75 ontwikkelaars, ontwerpers en communicatiestudenten gingen de uitdaging aan. Ook de ontwikkeling […]

Lees verder…

Read more