Ontwerp van een mobiliteitsdashboard: Deel 1: Reis Plannen

Introductie

Bij het ontwerp van een mobiliteitsdashboard ligt de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en aantrekkelijkheid, maar je moet vooral ook een tool creëren die echt nuttig is voor de doelgroep van je product. In het kader van het TMaaS-project hebben we de behoeften en wensen van eindgebruikers bestudeerd, om inzicht te krijgen in de functies die in het mobiliteitsdashboard moeten worden opgenomen. Onze onderzoekers hebben hun bevindingen opgedeeld in vier verschillende thema’s. We zetten een aantal tips op een rijtje die essentieel zijn bij het ontwerp van een mobiliteitsdashboard. Voor meer uitleg over elk thema en het volledige eindgebruikersonderzoek kun je terecht in de downloadsectie van onze website.

Reis plannen

Vervoersmodus: attributen toekennen

Om interessantere vervoersmodi of andere alternatieven voor een bepaalde reis voor te stellen, kun je de eigenschappen van de vervoersmodus en de attitude ten opzichte van deze vervoersmodi opnemen in de gebruikersvoorkeuren. Gebruikers moeten kunnen aangeven hoeveel belang zij hechten aan elk van de kenmerken, die vervolgens objectief kunnen worden gemeten (reistijd, prijs, duurzaamheid, toegankelijkheid). Zo kan het systeem voorrang geven aan suggesties op basis van deze attitudes. De voordelen van bepaalde vervoersmodi kunnen worden benadrukt, om de positieve ontvangst van de voorgestelde alternatieven te bevorderen. Je kunt de voordelen van bepaalde opties tonen, bijvoorbeeld door de duurzaamheid van de duurzame opties te benadrukken, het prijsvoordeel van een bepaalde optie of de factor tijdswinst te benadrukken. Bovendien kun je informatie geven over de toegankelijkheid van de verschillende modi en locaties (parkeerplaatsen …) in je stad.

 

www.tripgo.com

https://www.onwheelsapp.com/app

Gebruiksgemak en veiligheid

Op vlak van gebruiksgemak en veiligheid kun je de nadruk leggen op het veiligheidsaspect van het mobiliteitssysteem voor mensen die onderweg zijn. Daarbij kun je interacties tijdens het rijden of fietsen beperken of vermijden. Ook is het de moeite waard om rekening te houden met fietsvriendelijkheid, maar ook met de verschillende terreinen (oppervlaktetype, helling), fietspaden (beschikbaarheid en positie – op straat of apart), de snelheid en de hoeveelheid passerend verkeer.

Het systeem moet gebruikers ook helpen om parkeerplaatsen te vinden, hun activiteiten te plannen en obstakels op het traject signaleren.

http://geo.vlaamsbrabant.be/tragewegen/

www.komoot.com: bij het aanmaken van een (fiets)route kun je het terrein en hoogteprofiel van de route zien.

https://www.parkme.com/

Voorbereiding

Gebruikers moeten keuzes kunnen maken op basis van prijs, afstand en reistijd. Het dashboard moet gebruikers ook helpen met verbindingen van het openbaar vervoer, door hen te voorzien van informatie over bijvoorbeeld realtime doorlooptijden en transfer hubs. Je moet hen helpen om met verschillende planningsstrategieën te werken, zoals hoe ze op het laatst mogelijke moment hun woning kunnen verlaten of zo snel mogelijk zo dicht mogelijk bij de bestemming geraken. Voeg een optie toe om oponthoud zoals verkeersincidenten en druk verkeer te vermijden. Last but not least moet het systeem mensen helpen die geen inwoner of regelmatige bezoeker van je stad zijn, omdat zij waarschijnlijk informatie zullen opzoeken voordat ze aan hun reis beginnen.

https://www.rome2rio.com/

https://www.qixxit.com: geeft een indicatie van de tijd die je nog hebt om je overstap te halen

Bron pagina foto: Stad Gent

november 4, 2019

Presentatie TMaaS op jaarlijkse Polis conferentie / Blog

Dit jaar zullen we de belangrijkste bevindingen van het TMaaS project presenteren op de jaarlijkse Polis-conferentie in Brussel op 27 november. Vanuit de stad Gent deelt TMaaS-teamlid Sophie Gillaerts de innovaties in verkeersmanagement, samen met Stephanie Leonard (TomTom) in sessie 2B, “Het veranderende gezicht van verkeersmanagement”. De presentatie zal inzoomen op de rol van steden […]

Lees verder…

Read more
juli 2, 2019

Apps ontwikkelen als studentenjob / Blog

Summer of Code 2019 is een hackaton van vier weken, die plaatsheeft in de maand juli. Het event biedt studenten die in België verblijven de kans om onder vakkundige begeleiding opensourceprojecten te ontwikkelen, die nadien in de praktijk kunnen gebruikt worden. Meer dan 75 ontwikkelaars, ontwerpers en communicatiestudenten gingen de uitdaging aan. Ook de ontwikkeling […]

Lees verder…

Read more