Stad Gent wint voor TMaaS de Belfius Smart Belgium Award

De Stad Gent won op woensdag 24 april 2019 in Brussel de Belfius Smart Belgium Award 2018 in de categorie Smart Cities met meer dan 30.000 inwoners. Deze prijs ging naar het samenwerkingsproject Traffic Management as a Service (TMaaS), waarmee het Mobiliteitsbedrijf van de Stad Gent een innovatief virtueel verkeerscentrum ontwikkelt. In 2018 won de Stad Gent met het TMaaS project al de Civitas Bold Measure Award.

Deze prestigieuze prijs is alleszins een extra stimulans voor het TMaaS-team om op de ingeslagen weg verder te gaan!

‘We hopen hiermee andere steden te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan met het inzetten van digitale oplossingen om mobiliteitsuitdagingen in hun stad aan te pakken. Met dit project bieden we aan de Gentenaren een eerste proefversie vanaf voorjaar 2020, waarna het verkeersplatform ook getest zal worden in drie andere steden.’

Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Belfius Smart Belgium Awards

De Smart Belgium Awards 2018 spelen zich af binnen 8 domeinen die onze samenleving klaarmaken voor de toekomst: Circulaire Economie, Smart City Diensten, Onderwijs, Energie, Milieu, Gezondheid & Preventie, Mobiliteit en Stadsontwikkeling. Meer dan 150 organisaties dienden eind vorig jaar een ‘smart’ project in. Daaruit koos een vakjury 50 genomineerden die voor een jury hun project mochten komen pitchen.

Ga naar de TMaaS project pagina op de Belfius Smart Belgium Awards website

mei 8, 2019

Sociaal reisgedrag: Samen reizen we anders / Blog

Er zijn allerlei redenen aan te wijzen waarom mensen kiezen voor een bepaald vervoersmiddel. Deze zaken kunnen onder andere meespelen: het doel van je verplaatsing, de toegang tot bepaalde vervoersmodi; het tijdstip waarop je je wil verplaatsen, de ervaring van de verplaatsing zelf; de omgevingsfactoren (waar bevinden zich de bushaltes, waar liggen de wegen, wat […]

Lees verder…

Read more
mei 8, 2019

Podcast: Alles wordt slim, zelfs de autostrade / Blog

In deze aflevering van Bits en Atomen neemt John Baekelmans (Managing Director imec Nederland)  je mee in de evolutie van slimme snelwegen en slimme steden. Hij illustreert hoe slimme verkeerslichten en straatverlichting de mobiliteitsflow en levenskwaliteit in steden kunnen verhogen. Vlaanderen, een slimme regio? We kijken niet meer alleen naar slimme steden, we kijken naar […]

Lees verder…

Read more
mei 7, 2019

Het dashboard van TMaaS krijgt vorm / Blog

Hoe zal het dashboard van het TMaaS-dataplatform eruitzien? Die vraag werd eerder uitgebreid besproken in een artikel dat zes softwaretools onder de loep nam. We zijn nu enkele maanden verder en de lancering van de nieuwe website komt dichterbij: tijdens de Gentse Feesten nemen de verkeersoperatoren van de Stad Gent het platform voor het eerst […]

Lees verder…

Read more