Een businessmodel voor TMaaS

Timo Latruwe is actief bij de Techno-Economics-unit van IDLab, een onderzoeksgroep van Universiteit Gent en Imec. Het TE-team bestaat uit een handvol gedreven onderzoekers, die een passie delen voor economie en technologie. Het is de snijlijn tussen die twee die de link vormt tussen Techno-Economics en TMaaS. Vanuit die optiek werkt Timo dan ook vol enthousiasme mee aan het project. Des te meer omdat zijn stokpaardjes, de waarde van data en de dynamiek van data driven business models, volop aan bod komen bij de uitwerking van het TMaaS-concept. We spraken hem naar aanleiding van zijn lezing op het MaaS Congres, dat op 12 februari plaatshad in Rotterdam.

Wat doe je precies binnen TMaaS?

Timo Latruwe: “Ik werk mee aan de ontwikkeling van een businessmodel voor TMaaS dat ervoor moet zorgen dat het product de confrontatie met de markt aankan. Een leuk, innovatief concept uitdokteren is één ding, ervoor zorgen dat het ook kan overleven op de markt is een ander. TMaaS wordt gesubsidieerd vanuit Europa om iets te bouwen dat waarde creëert voor Gent en andere steden, maar we willen dat het ook een blijvende impact kan hebben. We hebben daarvoor in kaart gebracht hoe TMaaS waarde kan creëren en hoe die waarde opgevangen kan worden. Het is aan ons om in de komende weken en maanden de verschillende pistes uit te werken en te evalueren.”

Een leuk, innovatief concept uitdokteren is één ding, ervoor zorgen dat het ook kan overleven op de markt is een ander.

Hoe denk je dat te kunnen realiseren?

Timo Latruwe: “Concreet zien we twee mogelijkheden voor overlevingskansen op lange termijn. We kunnen ervoor zorgen dat TMaaS zelf rendabel wordt en op die manier kan overleven als een commerciële entiteit. Maar we hoeven het niet per se in die richting te zoeken. We kunnen er ook een concept van maken dat verschillende consortia samenbrengt en op die manier waarde creëert. Dat kan evengoed een duurzaam concept opleveren. Zoals de zaken er nu voor staan, stellen we TMaaS vooral voor als een commerciële activiteit.”

Onlangs stelde je TMaaS voor op het MaaS Congres. Wat heb je daar verteld?    

Timo Latruwe: “Ik heb er onze ervaringen gedeeld met de vertegenwoordigers van andere steden, vervoerders en mobiliteitsaanbieders die er deelnamen, alsook enkele lessen die we al getrokken hebben uit het project. Daarnaast had ik het over de rol die TMaaS kan spelen in de waardenetwerken van de mobiliteit. Je kan het dus deels ook als een promopraatje voor TMaaS zien (lacht). Verder heb ik het ook over de Belgische politieke context gehad en de impact daarvan op het mobiliteitsbeleid. Nu, het boeiende aan dit congres was niet in de eerste plaats wat we er zelf vertelden, maar wel de interessante informatie die wij er van verschillende bedrijven konden verzamelen. Er waren veel spelers en vertegenwoordigers uit de industrie aanwezig en het was heel nuttig om meer inzicht te krijgen in de markt.”

Hoe ga je zelf naar het werk?

Timo Latruwe: “Met mijn fiets met terugtrapremsysteem, in Vlaanderen beter bekend als een ‘torpedorem’.”

Timo Latruwe studeerde handelsingenieur aan UGent. Hij werd Master of Science in Business Engineering in juli 2017. Daarna ging hij aan de slag ging bij Methis Consulting, dat onder andere focust op support voor de publieke transportsector. Sinds 2018 is hij werkzaam als onderzoeker aan Universiteit Gent. 

juli 2, 2019

Apps ontwikkelen als studentenjob / Blog

Summer of Code 2019 is een hackaton van vier weken, die plaatsheeft in de maand juli. Het event biedt studenten die in België verblijven de kans om onder vakkundige begeleiding opensourceprojecten te ontwikkelen, die nadien in de praktijk kunnen gebruikt worden. Meer dan 75 ontwikkelaars, ontwerpers en communicatiestudenten gingen de uitdaging aan. Ook de ontwikkeling […]

Lees verder…

Read more