TMaaS lanceert Replicator City Programma voor steden wereldwijd

Vandaag lanceert TMaaS een oproep voor steden over de hele wereld om zich aan te melden als kandidaat voor het TMaaS Replicator City Programma. In dit programma, dat dit najaar van start zal gaan, krijgen drie geselecteerde steden de mogelijkheid om met het TMaaS-team een eigen versie van het TMaaS-dashboard te ontwikkelen om zo mobiliteitsproblemen in hun stad aan te pakken.

Met het Replicator City Programma wil het TMaaS-team de in het project opgedane kennis en ervaring rondom cloudbased mobiliteitsmanagement voor steden met andere steden delen. Tegelijkertijd wil het de uitdaging aangaan om het dashboard te testen in een omgeving die wellicht geheel anders is dan de situatie in Gent. De ontwikkeling van het TMaaS-dashboard voor Gent is momenteel in volle gang en de verwachting is dat deze zomer, tijdens de Gentse Feesten, het eerste prototype getest kan worden door het Mobiliteitsbedrijf van Stad Gent. De uiterste datum om jouw stad online aan te melden als kandidaat voor het TMaaS Replicator City Programma is 30 juni 2019.

Gent neemt mobiliteitsmanagement in eigen handen

Met TMaaS willen we een nieuw, gebruikersgericht en toekomstbestendig concept ontwikkelen voor de analyse, het beheer en de communicatie van mobiliteitsgegevens. We ontwikkelen het dashboard voor zowel professionele gebruikers als voor burgers.

“Het doel van de stad Gent is niet om een slimme stad te worden, maar om de mensen (nog) slim(mer) te maken. Onnodige verplaatsingen kunnen vermeden worden door de mensen vooraf te informeren, zodat ze op basis van deze input weloverwogen keuzes kunnen maken. Digitalisering van onze diensten en het overzichtelijk aanbieden van de vele vervoersmogelijkheden in onze stad spelen hierbij een belangrijke rol. We zijn een organisatie die gelooft dat de juiste verplaatsingskeuze voor een hogere leefkwaliteit zorgt voor iedereen die in Gent woont, werkt of er op bezoek komt.”
Frank Vandenbulcke, Directeur Mobiliteitsbedrijf Stad Gent

Lokale mobiliteitsproblemen aanpakken met TMaaS

De teamleden van TMaaS kijken uit naar de samenwerking die later dit jaar van start gaat met de gekozen TMaaS-Replicatorsteden.

“We bieden drie steden wereldwijd de mogelijkheid om zelf te experimenteren met het TMaaS dashboard en op die manier te ontdekken hoe TMaaS als gebruiksmiddel ingezet kan worden om lokale mobiliteitsvraagstukken aan te pakken. We zullen, net als voor Gent, bij deze steden zeer nauwkeurig onderzoeken en testen welke databronnen we lokaal kunnen inzetten als toevoeging op het basis dashboard, om dit nog beter en gebruiksvriendelijker te maken voor de inwoners en de verkeersmanagers.” 

Jens De Valck, TMaaS systems architect (Be-Mobile)

Teamwork

TMaaS is een partnerschap van acht organisaties, onder leiding van Stad Gent, die de belangrijkste componenten van de waardeketen voor stedelijke mobiliteit vertegenwoordigen: een lokale overheid (stad Gent), twee universiteiten (UGent en KU Leuven), twee wereldwijde aanbieders van intelligente mobiliteitsdiensten (Be-Mobile en TomTom), een softwareontwikkelingsbedrijf (Waylay), een non-profitorganisatie die de belangen van het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigt (EPF) en een communicatiedeskundige (De Staatse Ruiter). Dit project wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA).

mei 8, 2019

Sociaal reisgedrag: Samen reizen we anders / Blog

Er zijn allerlei redenen aan te wijzen waarom mensen kiezen voor een bepaald vervoersmiddel. Deze zaken kunnen onder andere meespelen: het doel van je verplaatsing, de toegang tot bepaalde vervoersmodi; het tijdstip waarop je je wil verplaatsen, de ervaring van de verplaatsing zelf; de omgevingsfactoren (waar bevinden zich de bushaltes, waar liggen de wegen, wat […]

Lees verder…

Read more
mei 8, 2019

Podcast: Alles wordt slim, zelfs de autostrade / Blog

In deze aflevering van Bits en Atomen neemt John Baekelmans (Managing Director imec Nederland)  je mee in de evolutie van slimme snelwegen en slimme steden. Hij illustreert hoe slimme verkeerslichten en straatverlichting de mobiliteitsflow en levenskwaliteit in steden kunnen verhogen. Vlaanderen, een slimme regio? We kijken niet meer alleen naar slimme steden, we kijken naar […]

Lees verder…

Read more
mei 7, 2019

Het dashboard van TMaaS krijgt vorm / Blog

Hoe zal het dashboard van het TMaaS-dataplatform eruitzien? Die vraag werd eerder uitgebreid besproken in een artikel dat zes softwaretools onder de loep nam. We zijn nu enkele maanden verder en de lancering van de nieuwe website komt dichterbij: tijdens de Gentse Feesten nemen de verkeersoperatoren van de Stad Gent het platform voor het eerst […]

Lees verder…

Read more