Manyways: het nieuwe mobiliteitsdashboard voor Brussel

Droge mobiliteitsgegevens die wordt geblend, gemixt, gekookt en tot leven gebracht op een interactieve kaart en een real-time dashboard: vandaag wordt het nieuwe mobiliteitsdashboard Manyways.be gelanceerd voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest! Manyways.be is een project gefinancierd door Smart Mobility Belgium, een initiatief van de Belgische ministers De Croo en Bellot. Het project wordt geleid door TMaaS-projectpartner Waylay.io in samenwerking met More Lion.

Manyways.be is gebouwd op de slimme Internet-of-Things (IoT) technologie van Waylay.io, die op een eenduidige manier de gegevens van allerlei bronnen verzamelt, ‘voorkauwt’ en er intelligentie aan toevoegt. Die technologie maakt het vervolgens ook mogelijk om de gegevens uniform te ontsluiten. Zo kunnen ontwikkelaars van andere apps en websites binnenkort via een gemakkelijke manier (een API) gericht informatie opvragen zonder eerst te moeten integreren met alle verschillende aparte databronnen.

Het smart city platform Manyways voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevat enerzijds een overzichtelijke kaart waarop gegevens over fietstellingen, Villo deelfietsen, ondergrondse parkeergarages, tunnels en verkeersdrukte zichtbaar gemaakt worden. Een klik op een symbool op de kaart zorgt ervoor dat meer gedetailleerde informatie getoond wordt voor dit punt. Mobiele gebruikers zien ook hun locatie op de kaart en kunnen zo makkelijk op zoek naar de dichtstbijzijnde beschikbare deelfiets of parkeergarage.

Daarnaast bevat Manyways.be een uitgebreid dashboard dat ingedeeld is volgens vervoermiddel. Je kunt er de luchtkwaliteit vandaag vergelijken met die van een typische vrijdag, maar ook zien of het aantal voertuigen op de Brusselse ring een invloed heeft op de luchtvervuiling. Een grafiek toont niet enkel het aantal fietsers dat vandaag per uur geteld werd, maar ook of de regen een impact heeft op het fietsgebruik. Een andere visualisatie maakt het mogelijk om na te gaan of het echt klopt dat Villo stations bovenop een helling altijd minder fietsen beschikbaar hebben.

maart 28, 2019

Stem op TMaaS! / Blog

Help TMaaS om de publieksprijs te winnen van de Belfius Smart Belgium Awards! Stem eenvoudig op TMaaS door je stem uit te brengen op deze pagina. Over De Smart Belgium Awards Publieksprijs 2018 is een organisatie van Belfius Bank & Verzekeringen waarbij het publiek online zijn stem kan uitbrengen op één of meerdere projecten van […]

Lees verder…

Read more
maart 11, 2019

Webinar TMaaS Replicator City Programme / Blog

TMaaS lanceerde onlangs een oproep naar steden wereldwijd om zich aan te melden als kandidaat voor het TMaaS Replicator City Programme. Drie geselecteerde steden krijgen vanaf dit najaar de mogelijkheid om samen met het TMaaS-team een eigen versie van het TMaaS-dashboard te ontwikkelen, aangepast aan hun situatie en noden. Het TMaaS-team licht in een webinar […]

Lees verder…

Read more
februari 15, 2019

Een businessmodel voor TMaaS / Blog

Timo Latruwe is actief bij de Techno-Economics-unit van IDLab, een onderzoeksgroep van Universiteit Gent en Imec. Het TE-team bestaat uit een handvol gedreven onderzoekers, die een passie delen voor economie en technologie. Het is de snijlijn tussen die twee die de link vormt tussen Techno-Economics en TMaaS. Vanuit die optiek werkt Timo dan ook vol […]

Lees verder…

Read more