Manyways: het nieuwe mobiliteitsdashboard voor Brussel

Droge mobiliteitsgegevens die wordt geblend, gemixt, gekookt en tot leven gebracht op een interactieve kaart en een real-time dashboard: vandaag wordt het nieuwe mobiliteitsdashboard Manyways.be gelanceerd voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest! Manyways.be is een project gefinancierd door Smart Mobility Belgium, een initiatief van de Belgische ministers De Croo en Bellot. Het project wordt geleid door TMaaS-projectpartner Waylay.io in samenwerking met More Lion.

Manyways.be is gebouwd op de slimme Internet-of-Things (IoT) technologie van Waylay.io, die op een eenduidige manier de gegevens van allerlei bronnen verzamelt, ‘voorkauwt’ en er intelligentie aan toevoegt. Die technologie maakt het vervolgens ook mogelijk om de gegevens uniform te ontsluiten. Zo kunnen ontwikkelaars van andere apps en websites binnenkort via een gemakkelijke manier (een API) gericht informatie opvragen zonder eerst te moeten integreren met alle verschillende aparte databronnen.

Het smart city platform Manyways voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevat enerzijds een overzichtelijke kaart waarop gegevens over fietstellingen, Villo deelfietsen, ondergrondse parkeergarages, tunnels en verkeersdrukte zichtbaar gemaakt worden. Een klik op een symbool op de kaart zorgt ervoor dat meer gedetailleerde informatie getoond wordt voor dit punt. Mobiele gebruikers zien ook hun locatie op de kaart en kunnen zo makkelijk op zoek naar de dichtstbijzijnde beschikbare deelfiets of parkeergarage.

Daarnaast bevat Manyways.be een uitgebreid dashboard dat ingedeeld is volgens vervoermiddel. Je kunt er de luchtkwaliteit vandaag vergelijken met die van een typische vrijdag, maar ook zien of het aantal voertuigen op de Brusselse ring een invloed heeft op de luchtvervuiling. Een grafiek toont niet enkel het aantal fietsers dat vandaag per uur geteld werd, maar ook of de regen een impact heeft op het fietsgebruik. Een andere visualisatie maakt het mogelijk om na te gaan of het echt klopt dat Villo stations bovenop een helling altijd minder fietsen beschikbaar hebben.

juli 2, 2019

Apps ontwikkelen als studentenjob / Blog

Summer of Code 2019 is een hackaton van vier weken, die plaatsheeft in de maand juli. Het event biedt studenten die in België verblijven de kans om onder vakkundige begeleiding opensourceprojecten te ontwikkelen, die nadien in de praktijk kunnen gebruikt worden. Meer dan 75 ontwikkelaars, ontwerpers en communicatiestudenten gingen de uitdaging aan. Ook de ontwikkeling […]

Lees verder…

Read more